BII avea proiecte în România (atât direct cât și indirect, prin Republica Moldova), Bulgaria, Cehia și Ungaria. Experții afirmau că prin oferirea unui acces la bani mai rapid și mai simplu, dar nu mai ieftin, creștea influența Rusiei în zone pe care le consideră strategice. În 2019, scandalul care a atras atenția asupra BII a fost cel dintre senatorul liberal Florin Cîțu și ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici, când Cîțu l-a acuzat pe Teodorovici că este „spion rus”. „Banca spionilor” În 2019, BII a făcut pasul cel mare și și-a mutat sediul la Budapesta, la invitația lui Viktor Orban. Portofoliul maghiar în BII a crescut cu 217%, de la de la 57 de milioane la 180 de milioane de euro. Vicepreședintele băncii a devenit Imre Laslóczki, absolvent in 1987 al MGIMO – Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova, fost ambasador al Ungariei în Kazahstan, Republica Kârgâză, Tadjikistan și Azerbaidjan.
Compania nu a comentat relațiile sale cu banca după ce Bulgaria și-a încetat calitatea de membru. Huvepharma, o companie farmaceutică legată de șeful Nova Broadcasting Group și șeful PFC Ludogorets, Kiril Domuschiev, este, de asemenea, client al BII. România, atentă la gestionarea riscurilor financiare Decisă de guvern în luna mai, retragerea României din cele două bănci controlate de Rusia a fost definitivată prin promulgarea legilor de către preşedintele Klaus Iohannis în 21 noiembrie.
„Chiar dacă este o instituție care a fost înființată în timpul existenței CAER, BII a suferit cu succes o transformare, și-a construit o poziție stabilă și sprijină afacerile cehe”, a susținut atunci ministerul de finanțe. „Teritoriile acoperite de activitățile băncii sunt atractive pentru afacerile cehe și majoritatea sunt, de asemenea, în conformitate cu Strategia de export a Republicii Cehe pentru 2012-2020”, a adăugat acesta. Cu toate acestea, guvernul lui Andrej Babiš a decis, în sfârșit, anul trecut, să analizeze beneficiile aderării la BII pentru Republica Cehă.
6 din cei 10 membri erau acum state europene, cu un portofoliu de 55%, iar BII avea un caracter european. De la reluarea activității, în 2012, volumul creditelor acordate crescuse de 13 ori, la 1, 3 miliarde de euro. Sediul BII, Budapesta. Sursa: BII Firmele românești imprumutasera 265 de milioane de euro. România era într-o poziție specială. După anexarea Crimeii, doar în trei state membre – Rusia, Slovacia și România – fuseseră emise obligaţiuni BII, cu o valoare totală de peste 200 de milioane de euro. Începând cu 2008, BII investise în obligaţiunile guvernamentale româneşti denominate în euro 123 milioane.
Instalarea BII la Budapesta în 2019 a pus în alertă opoziția din Ungaria și apoi pe americani. Banca era suspectată că ar fi o filiala a serviciilor secrete rusești. În replică, guvernul maghiar argumenta că IIB sprijinise companiile din Ungaria cu peste 150 de miliarde de forinţi (418 milioane de euro) și că este o banca internațională, nu rusă, și una de succes. După anexarea Crimeii, Viktor Orban întărise legăturile economice și politice cu Moscova, în ciuda sancțiunilor economice, semnând cu Rosatom un contract de extindere a centralei atomice de la Paks, in valoare de 11 miliarde de euro. Orban avea nevoie de bani și îi căuta la Moscova, Istanbul și Beijing. În plus, își dorea să transforme Budapesta într-un centru financiar regional.
Pompeo nu a reușit. Financial Times dezvăluia că președintelui consiliului de administrație, Nikolai Kosov, impus de Rusia, era descendentul unei familii de spioni sovietici. Tatăl sau fusese șeful rezidenței KGB la Budapesta în anii 1970, iar mama fusese declarată de ruși drept unul din „cei mai extraordinari spioni sovietici ai secolului XX”, așa cum scria agenția de stat rusă TASS. Și reprezentantul Ungariei la BII, Imre Boros, fusese agent al serviciilor de informații în regimul comunist. Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe, și Nikolai Kosov, președintele BII, 20 martie 2018, EPA-EFE/Tamas Kovacs Opoziția îl acuză pe Orban că folosește BII pentru a-i finanța pe oligarhii care îi sunt apropiați. De altfel, dincolo de BII, Orban a cultivat relații și cu bănci comerciale maghiare, iar aceste relații au însemnat că oamenii politici apropiați Budapestei aveau ușile băncilor maghiare deschise. În martie 2022, pentru a-și finanța campania electorală, Marine le Pen a luat un împrumut de 10, 6 milioane de euro de la cea mai mare banca din Ungaria, MKB, unde Lőrinc Mészároș, unul din apropiații lui Orban, deține 40%.
Erau denunțate astfel Acordul privind înfiinţarea BII (1970) şi a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea BICE (1963). Retragerea efectivă din acţionariat urmează să se facă la şase luni de la transmiterea notificărilor. Deși retragerea urma să fie coordonată împreună cu Cehia, Slovacia și Bulgaria, România este ultima care notifica cele două bănci, pentru că era cea mai expusă unor riscuri financiare. Șapte fonduri de pensii private aveau plasamente în obligaţiuni la BII de aproximativ 784 milioane lei. Exista riscul ca fondurile să ceară despăgubiri statului, risc coroborat cu scăderea rating-urilor băncii de către marile agenţii internaţionale. În 1 noiembrie, însă, BII a răscumpărat obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de lei de la o serie de investitori români, această fiind cea mai mare emisiune de obligaţiuni în lei a BII.
Vladimir Putin avea să consfințească noile acorduri, inclusiv mutarea BII în inima Europei, printr-o nouă vizită la Budapesta, a treia, după cele din 2015 și 2017. Președintele Putin, în vizită de lucru la Budapesta, îl întâlnește pe Viktor Orban, 30 octombrie 2019. EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN Orban a oferit privilegii diplomatice, inclusiv imunitate, angajaților BII și familiilor acestora.
În 2021, BII s-a mutat în Lanchid Palota (Palatul Podului cu lanțuri), pe malul Dunării, o clădire de patrimoniu. Inițial, se găsise un sediu vis-a-vis de ambasada americană, dar Washingtonul a blocat acesta decizie. Prima hotărâre importantă luată de Consiliul Guvernatorilor în noul sediu, în decembrie, avea să fie primirea Serbiei în BII, primul membru nou în cei 50 de ani de activitate ai băncii.
Evoluțiile ulterioare în relațiile cu Rusia au fost foarte rapide. În primăvara anului 2021, a fost dezvăluită implicarea Rusiei în exploziile de la depozitul de muniții din Vrbice, ceea ce a dus la înghețarea relațiilor, iar în luna februarie a acestui an, Rusia a atacat Ucraina. Între timp, Republica Cehă a cunoscut o schimbare de guvern, acum ferm pro-occidental, care a decis să părăsească BII la începutul lunii martie a acestui an. „Retragerea Republicii Cehe din cele două bănci post-comuniste cât mai curând posibil este o necesitate absolută în situația actuală de securitate externă”, a spus premierul Petr Fiala.
În același timp, la începutul lunii martie, Bulgaria a încheiat orice implicare cu BICE. Din 2014, unul dintre principalii clienți ai BII a fost holdingul Eurohold Bulgaria, care a achiziționat în 2021 funcțiile locale ale gigantului ceh dizolvat CEZ. BII a acordat Eurohold un împrumut pe șapte ani, în valoare de 7 milioane de euro, și a investit 54 de milioane de euro în extinderea internațională.
„Aderarea la aceste instituțIi nu ne aduce niciun beneficiu economic, ambele bănci sunt relicve ale unei epoci trecute. Impactul încetării calității de membru asupra afacerilor cehe va fi minim", a adăugat ministrul de finanțe, Zbyněk Stanjura. Decizia a fost semnată și de fostul președinte pro-rus Zeman. Și Slovacia a notificat BII, în 29 iulie, la două zile după Praga, că va ieși din acționariatul băncii. Decizia va deveni efectivă la 29 ianuarie 2023. Deși ratingul BII este acum „junk”, Moscova și Budapesta continuă să facă afaceri În urma deciziilor politice luate de cele patru state de a se retrage, ratingul BII a fost modificat de agențiile de evaluare financiară: Fitch de la A la BBB și „risc major”, S&P de la stabil la negativ, iar Moody’s a declasificat BII la categoria nerecomandată investitorilor – „junk”. Ungaria rămâne singura țară membră a UE în BII.
Cele mai mici salarii medii anuale din UE, în Bulgaria
Travel by train to Hungary - CFR Calatori
La sfârșitul lunii februarie, la câteva zile după invazie, Bucureștiul, Praga, Bratislava și Sofia* anunțau începerea demersurilor pentru retragerea din Banca Internațională de Investiții (BII) și Banca Internaţionala de Colaborare Economică (BICE). Your browser does not support the audio element. BII – „Calul troian” al Moscovei în Europa? BII a fost înființată în 1970, la inițiativa Moscovei, pentru a concura instituțiile financiare ale Occidentului. După disoluția URSS, banca a intrat în conservare până în 2012, când a fost reactivată. Statele membre erau acum Rusia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, România, Cuba, Mongolia şi Vietnam.
Aliații din Alianța Nord-Atlantică, în special Statele Unite, i-au cerut să părăsească instituția, subliniind că Rusia folosește banca și pentru eludarea sancțiunilor, spălarea banilor și desfășurarea unor activități de spionaj. Săptămânalul Respekt a descris în 2019 că SUA a ridicat problema în diverse întâlniri cu partenerii săi cehi. Un an mai târziu, diplomația americană califică BII drept o „platformă pentru extinderea influenței maligne” a Rusiei. „Îndemnăm țările membre NATO care sunt acționari la BII și BICE să ia în serios amenințarea reprezentată de acești concurenți strategici, care nu împărtășesc valorile noastre occidentale, în special angajamentul nostru față de democrație și statul de drept”, a citat Deník N un diplomat american. La acea vreme, guvernul, format din mișcarea populistă ANO și Partidul Social Democrat cu sprijinul comuniștilor, apăra încă calitatea de membru al băncii.
Până în 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a început războiul sub steag fals în Donbass, BII nu fusese prezentă pe piețele de capital. Moscova voia să repoziționeze această instituție financiară ca una europeană, care să îi permită accesul la piețele strategice. Guvernul Ponta a semnat la 1 iulie 2015, la Moscova, când ministru al Finanțelor era Eugen Teodorovici, noile condiții de participare la BII, prin care România se obliga să își majoreze continuu participația. La finalul anului 2018, României şi-a majorat participația printr-o contribuţie de 4 milioane de euro, ajungând la 7, 04%. Obligațiunile emise de BII în anii următori aveau să fie listate la București, Budapesta, Viena, Moscova și Praga, într-un volum total de peste 2, 5 miliarde de euro.
Pentru că nu mai putea lua credite în Franța, unde Frontul Național avea datorii istorice, Marine le Pen se mai împrumutase în 2014 cu 9 milioane de euro de la First Czech-Russian Bank, tot pentru a-și finanța campania electorală, după ce își exprimase susținerea pentru anexarea Crimeii de către Rusia. Bulgaria: Primul stat membru UE care părăsește BII Bulgaria a fost unul dintre principalii acționari ai BII. Cu toate acestea, în contextul răspunsului colectiv al Europei și al UE la invazia Rusiei în Ucraina, țara și-a încetat calitatea de membru pe 2 martie 2022, urmând să își recupereze participația de 10%, adică 123 de milioane de euro. Decizia a primit undă verde din partea coaliției de la acel moment, condusă de partidul pro-Occident și pro-UE, „Continuăm schimbarea”, care a fost înlăturat în iunie.
Mai mult, invitații BII puteau intra în țară „fără a se ține cont de cetățenia lor”. Reprezentanții autorităților maghiare nu puteau să între în clădire fără autorizaţie prealabilă, iar activele băncii erau „imune la toate restricțiile, reglementările, controalele și moratoriile”. Americanii au considerat că BII este, de fapt, o rezidență a spionajului rusesc în inima UE. Congresmanii i-au cerut secretarului de stat, Mike Pompeo, să se implice și să îl determine pe Orban să revină asupra deciziei, relata New York Times.
România, Bulgaria, Cehia și Slovacia părăsesc anul viitor „Banca spionilor”. Ungaria rămâne alături de RusiaDecizia celor patru state de a părăsi Banca Internațională de Investiții, supranumită „Banca spionilor”, a fost luată la câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia. Demersul legislativ a fost anevoios în unele țări, din cauza riscurilor financiare asociate. Banca, înființată în 1970, funcționează astăzi la Budapesta, dar e condusă de la Moscova.
Guvernul mai trebuie să ia în calcul și participația României la cele două bănci: la BII avea un capital subscris vărsat de 26, 10 milioane de euro, iar la BICE de 14, 23 milioane euro. Impactul financiar suportat de la buget se ridică la peste 40 de milioane de euro. Republica Cehă: În sfârșit, afară din BII Cehia va părăsi BII în 27 ianuarie 2023. Acum, singura întrebare este dacă Cehia va primi înapoi banii pe care i-a investit în această instituție financiară, 30, 37 milioane de euro, pentru cota sa de 8, 89%. și are nevoie de sprijin din partea altor membri pentru a face acest lucru, după cum arată Seznam Zprávy. Ministerul de Finanțe ceh mizează pe cooperarea cu Ungaria, precum și pe unii parteneri asiatici - Vietnam și Mongolia. Cehia vorbește de ani de zile despre părăsirea BII.
Ungaria vs România Cap la cap - AiScore Football LiveScore
România – Ungaria: Programul meciurilor din play-off-ul Billie
DPD Romania express-ungaria - Hungary